کجکمر یا لومبار (lumbar) (در فرهنگ فارسی معین و لغتنامه دهخدا) ناحیهای از تنه است که از بالا محدود به سطح افقیست که از کنار تحتانی دوازدهمین زوج دندههای قفسهٔ سینه میگذرد و از پایین محدود به سطحی افقی میشود که از تاج خاصره عبور میکند. ناحیهٔ کمری که معمولاً به نام کمر خوانده میشود، در قسمت جلو محدود به سطح داخلی تنههای مهرهٔ کمری است که در پشت امعاء و احشاء در ناحیهٔ شکم قرار دارند و از قسمت خارج یا خلف، عضلهٔ خارجی کمری و پوست بدن در این قسمت آن را محدود کردهاست.
در ناحیه کمری انحنای ستون فقرات به جلو بهسمت حفره شکمی میباشد. لامبار از حدود ۵ یا ۶ اینچ زیر استخوان کتف یا اسکاپولا شروع میشود و در بالا به قوس توراسیک یا قوس سینهای مرتبط و از پایین تا ستون فقرات خاجی ادامه مییابد. در آناتومی کمر بخشی از شکم (ابدومن) است.
لامبار (lumbar) از کلمه lumbus بهمعنی شیر گرفته شدهاست و دقیقاً مؤید نامش میباشد چرا که قدرت و انعطافپذیری از جهت بلند کردن اجسام، چرخیدن و خم شدن را در خود دارد. در آناتومی چهارپایان، لامبار یا کمر به بخش شکمی جثهٔ بین دیافراگم و لگن اطلاق میشود. این ناحیه در واقع به ستون فقرات کمری و نواحی اطراف آن اشاره دارد. در آناتومی انسان ۵ مهره کمر بزرگترین و قویترین مهرهها در بخش قابل حرکت ستون فقرات میباشند که نبود مجرا در زائده عرضی(transverse process) از ویژگیهای آنان میباشد.